Akkerlanen

De architectuur

een heldere, eenduidige vormentaal

“Akkerlanen ontleent zijn identiteit aan het bestaande landschap van watervingers en groene wiggen. De stedenbouwkundige opzet onderscheidt Akkerlanen van andere woonwijken in Waalwijk en de regio. De woningen voegen zich op vanzelfsprekende wijze in het landschap van riet en weide. Om dit te bereiken kent de architectuur een heldere, eenduidige vormentaal, met een verfijnde ambachtelijke detaillering, die aansluit bij de Brabantse baksteentraditie.

In Waalwijk kennen we meerdere voorbeelden daarvan. Denk aan het oude Raadhuis dat opgetrokken is uit zogenaamde ‘kloostermoppen’, bakstenen van een zeer groot formaat. Ook zijn daar de oude schoenfabrieken met hun industriële architectuur, karakteristieke boerderijen en gerestaureerde arbeidswoningen in Sprang-Capelle. Meer hedendaagse voorbeelden zijn het nieuwe gemeentehuis van Waalwijk en Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik.

De architectuur een heldere, eenduidige vormentaal
De architectuur een heldere, eenduidige vormentaal

Historiserende architectuur zal je in Akkerlanen echter niet aantreffen. We streven naar een landelijke geborgen sfeer. De nadruk ligt op de Brabantse stijl met baksteenarchitectuur en natuurlijke materialen. Daarbij zal het middengebied uitblinken in rust en samenhang, terwijl de randen vooral opvallen door individuele vrijheid.”

Aan het woord de 2 architecten over de eerste bouwplannen.

Landschap

voelbaar maken in de woning

Volgens Pieter Bedaux van Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle is het een enorm cadeau als je kunt gaan bouwen op een locatie als in Akkerlanen. “Normaal moet je twintig jaar wachten voordat het nieuwe van de wijk af is. In Akkerlanen krijg je direct het gevoel van een volwassen wijk met de kwaliteit die je in een oudere wijk ziet. Het gaat daarbij niet alleen om het aanzien van de wijk zelf. Als bewoner is het een genot om in een landschappelijke setting te mogen wonen.”

Het architectenbureau heeft veel ervaring met het ontwerpen van projecten die in een bijzondere omgeving liggen. “Wij proberen de architectuur in dienst te stellen van het landschap. Daarbij richten we ons op het versterken van aanwezige kwaliteiten zoals de oriëntatie van de woning, het kleurgebruik en de opening van de gevel. Zo maken we het landschap voelbaar in de woning.”

Pieter Bedaux

Buiten

optimaal voelbaar maken

Architect Reinier Ubels van MIX architectuur wil, samen met de andere architecten, van Akkerlanen een wijk maken met een eigen identiteit met variatie. “De wijk ligt geïsoleerd in het groen. Dat is een kwaliteit die bindt en ook ruimte biedt voor variatie. Maar het moet meer zijn dan de som der delen. We willen dat het een bijzondere wijk wordt die een bepaald gevoel opwekt, herkenbaar is en eenheid uitstraalt maar wel de aparte handschriften van de architecten laat zien.“ De wijk moet volgens Ubels ook passen in de regio: “De woningen zullen bijvoorbeeld herkenbaar zijn aan de daken. Maar het worden geen kopieën van huizen. We gaan een wijk maken die te maken heeft met Waalwijk en Akkerlanen en daarbij ook modern en eigentijds is en optimaal inspeelt op de natuur.“ Door veel glas toe te passen, kan volgens Ubels buiten optimaal voelbaar worden gemaakt. “Een traditioneel huis is de basiscontour maar met geïntegreerde veranda’s en erkers en open hoeken wordt het een modern huis en speel je in op de natuur en kun je het spel van binnen naar buiten spelen.“

 

Reinier Ubels

×