Akkerlanen

Zwembad in Waalwijk van het gas af

met dank aan Akkerlanen en de surfvijver

BRON BD - Michel Koster FOTO:  © Airpro Waalwijk

WAALWIJK - Het is een creatieve oplossing. Het water uit de surfvijver bij het Lido in Waalwijk wordt gebruikt voor het verwarmen van de nieuwe wijk Akkerlanen én zwembad Olympia. Het systeem levert flinke energiewinst op.

In het overdekte zwembad Olympia is afscheid genomen van de verouderde gasketels. Een nieuwe warmte-installatie houdt het bad nu op temperatuur. Er is gekozen voor een slimme constructie. Op een steenworp afstand verrijst de nieuwbouwwijk Akkerlanen. De bewoners gaan daar gebruik maken van een speciaal buurtwarmtenet om hun huis te verwarmen en te verkoelen. Ook de installatie van het zwembad is nu op dit systeem aangesloten. De surfvijver speelt een cruciale rol bij dit systeem.

 

Forse

energieslurper

Het zwembad is uiteraard een forse energieslurper. Met de nieuwe installatie is er geen gas meer nodig, en wordt veel minder elektriciteit verbruikt. De gemeente heeft ruim 5 ton in deze renovatie gestoken. Daar staat een flinke milieuwinst tegenover. "De techneuten hebben knap werk geleverd", aldus de Waalwijkse wethouder Sheila Schuijffel. Bij de gemeente spreken ze zelfs van het meest duurzame gerenoveerde zwembad van Nederland.

Het is inderdaad een knap staaltje techniek. Het zwembad profiteert van de komst van de nabijgelegen wijk Akkerlanen. De bouw van deze wijk is nog in volle gang. Vorig jaar zijn de eerste bewoners er neergestreken. Uiteindelijk wordt het een wijk met ruim tweehonderd woningen.

Er ligt al een groot ondergronds netwerk van leidingen. Het is het warmtenet, dat er voor moet zorgen dat de bewoners er warmpjes bij zitten. Zonder volop te stoken, veel milieuvriendelijker en met een fors lagere energierekening.

De betrokken partijen maken bij dit systeem slim gebruik van de surfvijver. Het oppervlaktewater van deze plas warmt in de zomer flink op door de zon. Dit water wordt opgepompt, de warmte eruit gehaald en in de bodem opgeslagen. De woningen van Akkerlanen kunnen hier in de winter mee worden verwarmd, en sinds kort dus ook het zwembad. Als het buiten heet is, zorgt het juist voor verkoeling.

Het kloppend hart van het systeem zit in een vrij onopvallend gebouw, tussen de wijk en het Waalwijkse zwembad in. Achter de muren ligt heel wat techniek verscholen. Het is de centrale technische ruimte met waterpompen- en wisselaars, die zorgen voor de juiste temperatuur.

Het bedrijf Eteck is gespecialiseerd in het leveren van duurzame warmte en verkoeling, en is ook bij dit project betrokken. ,,We halen vaker warmte uit een waterplas”, vertelt een woordvoerder. ,,Maar deze combinatie van een nieuwbouwwijk en zwembad is wel bijzonder.”

Het was de gemeente veel waard om het Olympiabad als grootgebruiker van het gas af te krijgen. Het is daarom flink onder handen genomen. Bij het bad is een nieuwe warmte-installatie aangebracht. Om alles goed te regelen, was ook nieuwe software nodig. Net als bij de woningen van Akkerlanen zijn waterpompen geplaatst, al zijn deze uiteraard een stuk groter. De installaties zorgen ervoor dat zowel de ruimtes als het zwemwater in het Olympiabad op de juiste temperatuur zijn.

 

Afscheid

van de gasketels

"We hebben al een tijdje proef gedraaid", vertelt John van Krevel van het bedrijf Hellebrekers, gespecialiseerd in water- en leisuretechniek. "Het is de afgelopen tijd een paar keer heel koud geweest, maar het systeem werkte prima." En dus is nu ook definitief afscheid genomen van de oude gasketels in het zwembad.

"We slaan zo een belangrijke slag", aldus wethouder Sheila Schuijffel. "De gemeente bespaart zo fors op het totale gasgebruik dat ze jaarlijks inkoopt, maar liefst twintig procent." Het warmtenet bij Akkerlanen biedt overigens nog meer kansen. Wellicht kunnen er in de toekomst meer nabijgelegen gebouwen op worden aangesloten, zoals school De Overlaat en zorgcentrum Eikendonk.

Volgens de betrokken partijen sla je met dit systeem meerdere vliegen in één klap. Ook de waterkwaliteit van de surfvijver gaat omhoog, omdat het water voortdurend in beweging is. Het afgekoelde water uit de plas stroomt naar de sloten in de wijk Akkerlanen, en weer terug. Het zorgt op hete dagen voor verkoeling in de wijk, en de kans op blauwalg in de surfvijver wordt een stuk kleiner als het water continue stroomt.

"We hebben gezocht naar een oplossing voor het grote geheel", stelt Schuijffel. "Ik ben er trots op dat dit gelukt is."

×